Tyylisuunta
SHORINJI-RYU RENSHINKAN
HISTORIAA
Tyylisuunnan perustaja oli soke (=tyylin perustaja) Tamotsu Isamu, 10. dan hanshi. Hän syntyi 29.11.1919 Kyushun saarella Kagoshimassa ja kuoli siellä keväällä 2000.
Soke Tamotsu Isamu opiskeli mm. judoa ja kiinalaista sekä okinawalaista kempoa. Okinawalla hän harjoitteli ainakin Zenryu Shimabukuron ja Joen Nagazaton kanssa, jotka olivat Chotoku Kyanin oppilaita.
Tyylisuunta perustettiin virallisesti vuonna 1955.
TYYLIN LUONNEHDINTAA
Shorinji-ryu Renshinkan on liikkuva ja potkupainotteinen tyylisuunta, jonka perusliikkeet ovat pyöriviä. Tunnusomaista tyylille ovat nopeat, mahdollisimman pienet ja tehokkaat vartaloväistöt. Vartalon pyörähdysliikkeen keskipakoisvoimaa hyödynnetään myös tyylille ominaisissa kiertävissä lyönti- ja potkutekniikoissa. kapeat asennot mahdollistavat liikkumisen nopeasti joka suuntaan. Tyylissä korostetaan jalkatekniikoiden käyttöä, mikä mahdollistaa pitkän etäisyyden säilyttämisen vastustajaan.
Shorinji-ryu Renshinkanissa on paljon okinawalaisia piirteitä kuten lukkoja ja hallinta-otteita, joihin paritekniikat usein lopetetaan. Lähitilanteissa käyttöön otetaan kehon voimakkaat osat kuten polvet ja kyynärpäät.
Karate-do mielletään helposti ”tyhjäksi kädeksi”, aseettomaksi tekniikaksi, mutta todellisuudessa aseharjoittelu on sen olennainen osa. Renshinkanin perus ajatuksena on yhdistää potku- ja lyöntitekniikat asetekniikoihin kokonaisvaltaiseksi budoksi. Asetekniikoiden vaikutus näkyykin tyylisuunnan perusasennoissa ja katoissa, joita voidaan harjoitella myös aseiden kanssa.
Shorinji-ryu Renshinkanin oma ottelu tapa, booku-tsuki – ottelu, ilmentää karaten kamppailuluonnetta, joka tulisi säilyttää myös kilpailutilanteessa. Booku-tsuki – ottelussa käytetään kovia kontakteja, myös tekniikat päähän ovat sallittuja. Ottelijat kuitenkin suojataan kypärillä, rintapanssareilla ja alasuojilla. Tämä mahdollistaa sen, että harjoittelijat voivat tutkia turvallisesti tekniikoiden toimivuutta ja kokeilla vaikeasti kontrolloitavia tekniikoita, kuten hyppypotkuja. Näin ottelusta tulee todellisen kamppailun tuntuinen.