Shorinji-Ryu Renshinkan

Poikkeuksellinen tyylisuunta

Karatessa on useita tyylisuuntia, joista useita harjoitellaan myös Suomessa. Shorinjiryu Renshinkan Heinola ry:en (Renshinkan Heinola) tyylisuunta on Shorinji-ryu Renshinkan. Kyseinen tyylisuunta on yhden suvun hallinnassa. Tämä on nykyisin harvinaista, sillä lähes poikkeuksetta eri tyylisuunnissa valta on luisunut perustajasuvun käsistä. Seura saa nauttia vuosittain tyylisuunnan suurmestarin, Souke Iwao Tamotsu (s. 1948) 10. dan Hanshi, vierailuista ja opetuksesta.

Tyylisuunnan ominaispiirteenä on vahva yhteistyö eri seurojen ja maiden välillä. Suomessa järjestetään vuosittain leirejä, joiden vetäjinä ovat toimineet useat ulkomaalaiset opettajat. Suomalaisilla harrastajilla on näiden leirien lisäksi mahdollisuus päästä harjoittelemaan esim. Japaniin.

symboli.png


Shorinji-Ryu Renshinkan Karatedo

Tyylisuunta perustettiin vuonna 1955. Tyylisuunnan perusti Souke Isamu Tamotsu 10. dan Hanshi. Hän syntyi 29.11.1919 ja kuoli 31.5.2000. Isamu Tamotsu aloitti judon harrastuksen nuorena ja saavutti siinä 3. dan vyöarvon. Hänen opettajanaan toimi tuolloin Tadao Nakahara. Poika-vuosinaan Isamu Tamotsu joutui tappeluihin ja huomasi varsin nopeasti, että judolla pärjää mies miestä vastaan, mutta jos vastustajia on useampia niin lopputulos ei enää olekaan välttämättä voittoisa.

13 vuotiaana hän aloitti harjoittelemaan Taiwanin Kempoa Roshi Shin johdolla. Isamu Tamotsu kierteli jo nuoresta pojasta eri paikoissa, koska hän jäi isättömäksi hyvin pienenä: hänen isänsä hukkui kovassa myrskyssä. Hänen äitinsä oli elätettävä kaksi pientä poikaa kutojan ammatilla ja se oli syy useisiin muuttoihin. Tämä oli myös osasyy siihen, että hän sai vaikutteita monista eri budolajeista.

2. maailmansodan aikana hän oli kaksi vuotta pioneerina Kiinan mantsuuriassa. Tuona aikana hän sai vaikutteita Kiinalaisesta Kemposta, jossa hänen opettajanaan toimi O Shi Hei.

Sodan jälkeen Isamu Tamotsu palasi Kagoshimaan, jossa hän harjoitteli Daito ryu ja Hakko ryu jujutsua sekä kenjutsua. 50-luvun alkupuolella hän sai idean perustaa karatetyylisuunnan. Isamu Tamotsu halusi tyylisuuntaansa Katat, joilla olisi mahdollisimman pitkä historia ja perinne.

Tämän vuoksi hän matkusti Okinawan saarelle harjoittelemaan Zenroy Shimabukuron luokse, joka oli kuuluisan karatemestarin, Kyan Chotokun, oppilas. Isamu Tamotsu oppi tyylin katat Zenroy Shimabukurolta sekä Joyen Nagazatolta. Joyen Nagazato on ainoa elossa oleva mestari Kyan Chotokun oppilas. Hän opettaa, 92 vuoden iästä huolimatta (2005), edelleen karatea dojollaan, Okinawalla.

Aloitettuaan tyylisuunnan opettamisen Kagoshimassa Isamu Tamotsulla oli 5 oppilasta. Hänen poikansa Iwao Tamotsu muisteli, että aina harjoitusten jälkeen perhe kiersi tiskaamassa ravintoloissa, että saivat ruokaan rahaa. Isamu Tamotsun maine karateopettajana levisi nopeasti ympäri Japania ja hän sai paljon jäseniä myös muista tyylisuunnista. Isamu Tamotsu oli ensimmäinen karateopettaja, jonka Kiinan opetusministeriö kutsui opetus- ja näytösmatkalle Kiinaan.

 

Shorinji-Ryu Renshinkan kansainvälisesti

Shorinji-ryu Renshinkan harrastajia löytyy tätä nykyä mm: Yhdysvalloista, Filippiineiltä, Kiinasta, Taiwanista, Intiasta, Panamasta, Dominikaanisesta tasavallasta, Puerto Ricosta, Costa Ricasta, Mexicosta, Brasiliasta, Ruotsista, Iso-Britanniasta Venäjältä, Japanista ja Suomesta.

Souke Isamu Tamotsun kuollessa 31.5.2000, pelkästään Japanissa oli 1000 dojoa ja 350 000 oppilasta. Tyylisuunnan nykyinen pääopettaja ja perijä on Souke Iwao Tamotsu 10. dan Hanshi. Hän on syntynyt 6.11.1948. Hän aloitti karaten harjoittelun 3 vuotiaana ja oli isänsä oppilaana aina tämän kuolemaan saakka. Hän vastaa jokaisen jäsenmaan opetuksesta ja kiertää niissä säännöllisesti opettamassa karatea. Shorinji-ryu Renshinkan harrastajia on tällä hetkellä maailman laajuisesti n. 500 000.

Karate on ollut Souke Iwao Tamotsulle elämäntapa jo lapsesta asti. Hän on niin sanotun "perhetyylin" päämies. Miltei kaikki karatetyylit ovat olleet perhetyylejä, mutta vuosien saatossa valta on siirtynyt mestareiden lähioppilaille useinmiten perillisten puuttumisen vuoksi. Yleensä jatkaja on perheen vanhin poika.


Tyylisuunta Suomessa

1973 Tatsuo Kudo, Motomu Ikubon oppilas Sapporosta, saapui Suomeen vaihto-oppilaaksi ja aloitti tyylisuunnan opettamisen. Kudolla oli tuolloin 2. kyu Shorinjiryussa ja 1. dan Wadoryussa.

Kim Isaksson ja Jouko Turunen matkustivat 1975 Japaniin Sapporoon harjoittelemaan Motomu Ikubon luokse. Matkan aikana Kim ja Jouko pyysivät Ikubolta apua harjoitteluun Suomessa. Pyyntöön Ikubo vastasi lähettämällä Suomeen Yuji Matsuoin.

Matsuoi saapui Suomeen 1.4.1976 ja allekirjoitti vuoden mittaisen sopimuksen Helsingin Renshinkanin kanssa, mutta sopimus purettiin kolmen kuukauden jälkeen. Huolimatta vastoinkäymisistä Matsuoi päätti jäädä Suomeen.

80-luvulla tyylisuunnan leviämistä Suomessa edistivät Kim Isaksson, Jouko Turunen ja Erik Raittinen. Tänä aikana Raittinen vaikutti voimakkaasti katan kehittymiseen Suomessa ja oli myös erittäin menestynyt kilpailija.

80- ja 90-luvun taitteessa, pitkän hiljaisen ajan jakson jälkeen, Matsuoi nousi monen Shorijiryu-seuran opettajaksi. 90-luvun aikana Suomessa ryhdyttiin harjoittelemaan yhä enemmän perinteistä karatea, eikä ns. "urheilu" enää kiinnostanut.

Renshinkanin perustajan Isamu Tamotsun poika, Iwao Tamotsu saapui kesällä 1996 Suomeen ensimmäistä kertaa. Samalla suomalaiset Shorinjiryu seurat siirtyivät harjoittelemaan päämajan alaisuuteen. Souke Iwao Tamotsu on käynyt opettamassa suomalaisia Shorinjiryu Renshinkan karatekoita Suomessa vuosina 1997, 1999, 2002, 2004 sekä 2005.

Koska Matsuoi perusti vuoden 2005 alussa oman tyylisuuntansa, Souke Iwao Tamotsu nimesi Suomen uudeksi pääopettajaksi 1.1.2005 lähtien Sensei Hannu Nietosvuoren 6.dan Kyōshi.

Tyylisuunta Heinolassa

Vuonna 2011 Heinolan Karate Ry:ssä todettiin Heinolan karate harjoittelijoiden tarvitsevan laadukkaan ympäristön toiminnalleen ja toimintamallin, mikä kehittää toimintaa seuran ja yksilöiden kannalta eteenpäin.

Heinolan Karate Ry:en keskeiset päättäjät lähestyivät Shorinji-Ryu Renshinkan tyylisuunnan Suomen pääopettajaa, Hannu Nietosvuorta, löytäen hyvin nopeasti yhteisymmärryksen. Heinolan Karate Ry:ssä aloitettiin Shorinji-Ryu Renshinkan tyylisuunnan mukainen harjoittelu vuoden 2012 alusta.

Heinolan Karate Ry:ssä juniorista asti harjoitellut Tommi Tynjä otti haasteen vastaan ja valmistautui määrätietoisella harjoittelulla kesäkuussa tapahtuvaan 1. dan suoritukseen. Vyökokeen vastaanotti tyylisuuntamme toimintamallin mukaisesti Souke Iwao Tamotsu Imatran kesäleirin yhteydessä. Graduointi mahdollisti Tommi Tynjän toimimisen Heinolan Karate Ry:en pääopettajana, jonka tehtävän hän otti vastaan graduoinnin jälkeen.

Syksyllä 2012 osoittautui tyylisuunnan muutos Heinolan Karate Ry:en pitkäaikaisille vastuuhenkilöille kuitenkin liian haasteelliseksi ja he kokivat toiminnan omana itsenäisenä Shotokan -tyylisuuntana parempana vaihtoehtona jatkaa toimintaa Heinolan Karate Ry:ssä. Tämän seurauksena Heinolan Karate Ry:tä irtautui Shorinji-Ryu Renshinkan tyylisuunnan omakseen ottaneet henkilöt jatkaen toimintaa uutena Heinolalaisena karateseurana.

Shorinjiryu Renshinkan Heinola Ry:en perustamiskokous pidettiin 17.11.2012.